2010. május 3., hétfő

Házi dolgozat.

 

A búcsú

„Ne légy szomorú, ha búcsúzni kell. Búcsúra szükség van az új találkozáshoz.” Richard Bach

Bánk 2010. 14.V.

 

Délegyháza 2009. 14.V.

Hiába, no! Az ember legszívesebben mégiscsak gyermek – és serdülőkorára réved vissza, mikor legtöbbje még romlatlan, „tiszta szívvel” tekint a világszínpad elétáruló képeire.... Keresve benne akkori önmagát, jó s rossz emlékek garmadáját vonultatja föl – már amennyiben működik a „fedélzeti computer”.... Ezek előkeresésére természetesen akadnak jól bevált technikák. "Egy régi kép, egy régi dal", bármi, ami a kor sajátja. Ha a 70-80-as éveket kívánjuk megidézni, jelentős segítséget nyújt például a Cseh Tamás - Bereményi Géza szerzőpáros. Amit a „Tanulmányi kirándulás” c. opusculumban (kis művecskében) Tamás előad, az szinte esszenciája az emlegetett évek „osztálykirándulás” címszó alatt futott eseményeinek. Bizonyára sokan vagyunk, akiknek igencsak ismerősnek tűnnek az ábrázolt jelenetek, helyzetek – így, szinte újraélhetjük azokat...

Nem számít, mennyi időre veszel búcsút, pár napra, hetekre vagy örökre, akkor is keserédes lesz. Eszedbe jutnak a régi szép emlékek és élmények, amik a osztálytársakhoz, barátokhoz, tanáraitokhoz kötnek. Búcsút vettél, de az emlék örökre megmarad, semmit nem felejtesz el, csak nem emlékszel rá. A búcsú mindig nehéz lesz, de a jó és rossz érzések keverékével teli. Ne félj hát, emelt fővel indulj a holnap felé!
Felnövünk, megkomolyodunk, megöregszünk, de emelt fővel fojtatjuk utunkat az ismeretlenbe. Minél hosszabb az utunk, annál többször búcsúzunk

És a jelen: (hm…)Egy „pár”(hm…) A VIK „14.V” jelű évfolyamainak büszke oktatójuk magam is részese lehettem ezeknek a jól sikerült mai „happeningeknek”....  Ezek a kölkök mind  zseniálisan örültek, és örülök, köszönöm hogy részese lehetem!

(További képek és videók feltöltése várható ha megkapom őket…)

és főz a “MESTER”

Válságkonyhám 1.
Rakott zöldbab

Az én válságkonyhámban rakott zöldbab készült tegnap. A rakott ételeknek én több előnyét vélem felfedezni, egyrészt maradék-felhasználásra ideálisak, másrészt miután az ember fia becsűrte az alapanyagokat a jénaiba, a jénait meg a sütőbe, különösebben nem kell ott állni mellette, és cirógatni a lelkivilágát, mert onnantól kezdve már elkészül magától. Az se hátrány, hogy többnyire szeretik a népek , habár kisgyerekes családoknál némileg kockázatos lehet – szerintem nem találták még fel az olyan gyereket, aki szereti a zöldbabot, bár erre nem mernék megesküdni, lévén nekem nincs egy darab se, igaz, messziről már láttam néhányat. Az öcsém szereti, de ő 1) nem kisgyerek, 2) parasztnak született így mindenevő, 3) autista, szóval alapból nem vonatkozik rá semmiféle általánosítható szabály, ráadásul 2) pontból kifolyólag nem is eszi meg azt a fajta rakott zöldbabot, amiben nincs hús.
Ebből készült:
½ kg zöldbab ( az ősmagyar szezonális mirelit fajta)
½ kg darált hús (sertés, mert csak az volt a cébéában)
1 bögre rizs (jázmin, mert tiszta röhej, de múltkor az volt a második legolcsóbb, és nehogy már ne ezt a fajtát használjam, szóval most csak olyan van otthon)
1 nagy pohár tejföl (illetve közepes, de máskor nagy kell, mert így nem volt elég)
különféle járulékos anyagok, mint 1 vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, pirospaprika.
Megfőztem a rizst (bő vízben, mintha tészta lenne), kicsit előfőztem a zöldbabot is, tettem mindezt sós, vagyis ételízesítős (déemmes bio, mert a vegeta az ördög műve) vízben, aztán jól lecsöpögtettem őket. Közben egy serpenyőben a hagymából, darált húsból, fokhagymából, sóval, borssal, pirospaprikával, és véletlenül egy kis majorannával is ízesítve egy pörköltre emlékeztető raguféleséget eszkábáltam. (Kicsit részletesebben: vöröshagymát aprítottam, és kicsit pirítottam olajban, beletettem a húst, szétnyomkodtam, fehéredésig kavargattam, megpaprikáztam, sóztam, borsoztam, nem tervezetten majoránnáztam belenyomtam a fokhagymát, kis vízzel felöntöttem, kis lángon főztem egy darabig.)
Begyújtottam a sütőt, előszedtem és kicsit kiolajoztam egy nagy bazi ovális jénai tálat. A húst a rizzsel összekevertem, mert úgy kevesebbet kell a rétegezéssel szuttyogni, és a zöldbabbal meg tejföllel váltakozva belepakoltam a tálba: rizs-zöldbab-tejföl-rizs-zöldbab-tejföl. A hűtőben volt egy kicsit már mocorgó sajt, ezt ehetőnek nyilvánítottam, és ráreszeltem az egész cuccnak a tetejére; úgyis kevés volt a tejföl. Beraktam a sütőbe, nálam nincsenek megjelölve fokozatok, csak kisláng van, meg nagy, hát én belőttem kábé a kettő közé félútra, és addig sütöttem, míg szép barna pöttyösre sült a teteje.
Jó lett. Máskor lehet bele több zöldbabot tenni, de nekem most csak ez a fél zacskó volt, mert a többiből főzeléket főztem a múltkor. Négy jó nagy adag jön ki belőle, de nyilván lehet differenciálni. Öt kisebb, vagy két nagyon nagy és két kicsi, stb. Plusz tejföl lehet, hogy kell!
Árkalkuláció:
½ zacskó zöldbab kb. 180 Ft
1 bögre rizs legyen mondjuk 60 Ft
½ kg darált hús kb. 350 Ft
1 tejföl 150 Ft
740 Ft, mondjuk a kis apróságokat hozzáadva max. 800 Ft, osztva 4-gyel, az 200 Ft/adag.
Ha levest is terveznék elé, akkor az a mostani lelkiállapotom szerint valószínűleg paradicsomleves lenne. Betűtészta kizárt, otthon mi soha, de SOHA nem kaptuk úgy!
Fotó nincs, de még lehet, ámbár lehet, hogy így a jobb. A rakott zöldbab nem szép.